Jdi na obsah Jdi na menu
 


MONTY BURNS

20. 11. 2010


CM Burns je velice starý majitel springfieldské jaderné elektrárny. Je strašně lakomý a ostatní lidé jsou mu úplně u zadku. Nesnáší děti a jeho nenávist ke všem je mu opětována. K Homerovi byl například štědrý jen proto, že si myslel, že je to knedlíček. Monty chodí obvykle v zeleném obleku a kalhotách. V seznamu jeho chorob byste mohli listovat delší dobu, pan Burns je tedy křehký jako malé dítě. Může ho odnést vítr, může být poražen mravencem, nedokáže otevřít čínské "štěstíčko", neunese dopis, zubní pasta je těžší než on sám. Neobejde se bez svého pobočníka Waylona Smitherse, který mu obstarává všechny důležité potřeby. Montyho poznávací znak je sepnout ruce a říci: ,,Znaměnitě!”

Pan Burns je velice bohatý majitel Springfieldské elektrárny, která Sprigfield zásobuje elektřinou a okolí zamořuje radioaktivitou. Něco o něm a o jeho životě pro vás připravila Vendula Voborníková.

Montgomery Burns

Jak Burns vypadá? Je to vyzáblý stařík, který je prolezlý snad všemi známými i neznámými chorobami. Má nápadně špicatý nos a plešatou hlavu s věnečkem bílých vlasů. Nejčastěji nosí tmavě zelené, či modré sako.

Všeobecně… Pan Burn je stařičký člověk, je mu asi 104 let, na svůj věk je však stále velmi aktivní. Jeho hlavními povahovými rysy, které ho plně charakterizují, je despotizmus, nevýslovné tyranství a záliba ve všelijakých podlostech. Neštítí se skutečně sebeohavnějších zákeřností. Je to zkrátka lišák, který pro peníze neváhá udělat prakticky cokoliv.

Mezi lidmi se říká, že je to ďábel, nebo že je alespoň s ďáblem spolčený. Možná právě proto už tolikrát vystupoval v čarodějnických speciálech. Často ďábelsky vzpíná prsty a pochvaluje si: „Výýýborně“ nebo „Znamenitě“. Občas je trochu senilní a dezorientovaný co se týče emocí ostatních lidí, protože on sám je necita.

Po boku mu vždy pevně stojí věrný sluha a poskok Waylon Smithers, který v něm vidí svůj smysl života. Monty je velice zámožný a podle toho vypadá i jeho životní styl, nechá se ve všem obskakovat, v jeho velkém sídle je spousta zlepšováků, technických vymožeností a luxusu – obrovská koupelna, kuchyň, několik ložnic, sauna, divadelní sál, bazén, spousta historických relikvií a nákladných uměleckých skvostů. V rezidenci nechybí ani laboratoř pro klonovací pokusy…

Pikantnosti… Pan Burns toho v životě hodně zažil. Sloužil ve válce v oddílu Pekelných ryb, bojoval proti hnutí hippies, chtěl adoptovat Barta, pokusil se zabít dědu Simpsona i jeho exmanželku Monu (matka Homera), zakryl slunce, málem se utopil, chtěl se na stará kolena oženit s babičkou Buvievrovou (ale ta mu utekla od oltáře) a také ke stáru pomýšlel na ženění s mladou policistkou Viktorií, i když by klidně mohl být jejím dědečkem.

Jednou přišel o všechno své jmění (ale pak ho zase získal zpátky), čelil několika jaderným katastrofám, částečně zavinil smrt Smithersova otce, byl postřelen malou Maggie a na chvíli se i zamiloval do Marge Simpsonové. Také vypadl z okna, vlastnil bowlingový klub a 25 chrtů, přivezl do Springfieldu Lochneskou příšeru, koupil všechny sdělovací prostředky ve Springfieldu hned poté, co ho zavalila ho skála. Má několik sester a bratrů a hysterickou matku, které je 122 let. Je dokonce i otcem nemanželského syna Larryho.

Věk: 104
Nepřátelé: děti, chudí, bohatí a všichni ostatní
Přátelé: Montgomery Burns, Waylon Smithers
Komu je podobný: Fredrik Olsen (americký magnát)
Český dabér: Bedřich Šeten
Americký dabér: Harry Shearer

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář